Jojoba – olejek najbliższy człowiekowi

Na liście genialnych naturalnych kosmetyków nie może zabraknąć olejku jojoba. Właściwie powinien się on znaleźć na pierwszym miejscu, gdyż ma niezwykłe właściwości. Olej pozyskiwany z owoców krzewów jojoba zawiera niezwykle długie łańcuchy (C36-C46), które bardziej przypominają tłuszcz kaszalotów i ten produkowany przez ludzką skórę niż olej roślinny. Ponadto nie zawiera trójglicerydów.

Obecnie olejek ten jest produkowany komercyjnie na obszarach półpustynnych (największa plantacja znajduje się na pustyni Mojave). Do jego zalet należy przede wszystkim bardzo duża stabilność, tzn. nie traci własności antyoksydacyjnych nawet podczas bardzo długiego przechowywania. Dzięki podobieństwu naturalnego tłuszczu skóry ludzkiej łatwo się wchłania. Ponadto, olejek pochodzący z produkcji organicznej nie jest modyfikowany genetycznie i jest wolny od pestycydów.

Wśród licznych zastosowań olejku jojoba można wymienić:

1. środek przeciwzmarszczkowy i odmładzający skórę

2. balsam do warg

3. odżywka do włosów (dodany do zwykłej odżywki)

4. a nawet może służyć do golenia

To może Cie zainteresować

  • Ups! Nakryłeś nas. Brak podobnych wpisów