Zobacz również: oraz

Olejek aranowy – cud z Maroka ocalony przez UNESCO

Po mydle z Aleppo, olej arganowy stanowi jeden z najciekawszych przykładów doskonałych kosmetyków naturalnych. Przy okazji, okoliczności spopularyzowania są dość ciekawe.

Drzewa arganowe są pozostałością po okresie trzeciorzędu, który zakończył się 160 mln lat temu. Rosną tylko w kilku miejscach na świecie, głównie w Maroku, ponieważ potrzebują półpustynnej gleby; świetnie też znoszą susze.

Pierwotnie olejek z ich owoców był pozyskiwany z pestek wydalonych przez kozy żywiące się owocami tego drzewa. Pestki prasowana uzykując olej, który służył głównie celom kulinarnym. Jednak drzewom argonowym groziło wyginiecie, głównie z powodu nadmiernych susz w XX wieku. Wtedy do akcji wkroczyło UNESCO. Stworzyło ono rynek dla oleju argonowego i spopularyzowało go na świecie. Tym samym rdzenni mieszkańcy Maroka, Berberzy, zaczęli chronić i pielęgnować te drzewa.

Wraz z produkcją przemysłową zmieniły się techniki produkcji oleju. Wciąż powstaje w procesie wyciskania, jednak owoce zbierane są wprost z drzewa. Także kozy już nie mogą żywić się tymi owocami.

Dlaczego ten olej jest tak cenny. Otóż ma niezwykłe właściwości jako kosmetyk opóźniający starzenie skóry. Jest bogaty w witaminę C i kwasy tłuszczowe (palmitynowy, stearynowy, linolowy i oleinowy). Zawiera duże ilości fenoli, karotenów, skwalenu. Dzięki temu jest idealnym kosmetykiem ochronnym i ujędrniająco. Wykorzystywany jest też w celach kulinarnych.

W Polsce jest dostępny w sklepach z naturalnymi kosmetykami. Cena może się wydawać wysoka, ale to złudzenie, gdyż olejek ten jest niezwykle wydajnym kosmetykiem.



To może Cie zainteresować

  • Ups! Nakryłeś nas. Brak podobnych wpisów